ALZHEIMER NEDİR?
Alzheimer hastalığı bir demans (halk arasında bunama) hastalığıdır. .Ancak, Alzheimer eşittir demans demek değildir. Çünkü demansın başka nedenleri de olabilmektedir. Alzheimer, demansın yaklaşık % 70’ini oluşturmaktadır.
Alzheimer, beyin hücrelerinin ölümü ve beyin hacminin azalması ile karakterize, kesin nedenleri bilinmeyen nörolojik bir hastalıktır. Klinik olarak incelendiğinde Alzheimer hastalığı işlevsel düzeyde ilerleyici bir kötüleşme ile birlikte hafıza ile diğer entelektüel faaliyetlerde belirgin bozulma olarak karşımıza çıkar. Hastalıkta, beyin hücrelerinde harabiyet ve kayıp söz konusudur. Beynin düşünme, bellek, öğrenme, konuşma, mantıksal düşünme, yargılama, iletişim ve günlük yaşam aktivitelerini sürdürme yetilerinde aşamalı yıkma ve davranışlarda değişikliklere neden olabilmektedir.
Hastalık yavaş ve sinsice ilerlemekte öyle ki, hasta yakını hastasının davranışlarının yaşlılıktan mı yoksa hastalıktan mı değiştiğini anlayamamaktadır. Ortaya çıkan sorunlar kişiden kişiye değişebilmekte ve hastalığın evresi ile de ilişkili olabilmektedir.
ALZHEIMER BELİRTİLERİ
Alzheimer hastalığının görülme sıklığı yaş ilerledikçe artar. 65 yaşın üzerindeki kişilerin %10’unda; 85 yaş üzerindekilerin %50’sinde görülür. Çoğu kişide Alzheimer belirtileri yavaş ilerler. Belirtiler başlarda fark edilemeyebilir. Bazen sadece aile üyeleri geriye dönüp baktıklarında, belirtilerin ne zaman başlamış olduğunu anlayabilirler. Hastalığın en önemli belirtisi unutkanlıktır. Kişi, günlük işlerİni aksatacak düzeyde yakın hafıza sorunu yaşar. Yıllar önce olan bir olayı hatırlayabilir, ancak biraz önce kaldırdığı çantasının yerini unutabilir.
Çekilen beyin filmi, yapılan kan tahlilleri , laboratuvar tetkikleri ve uygulanan testler ile Alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır. 65 yaşın üzerindeki bir kişide aşağıdaki belirtiler varsa ve kendi normallerinden farklı davranışlarda bulunduğu gözleniyorsa en kısa zamanda bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir:
-
Yapılacak günlük işlerin hatırlanamaması
-
Sık sık aynı soruların sorulması,
-
Tencerenin ocakta unutulması,
-
Anahtarın evde bırakılıp çıkılması,
-
İsimlerin akılda tutulmaması,
-
Konuşurken kelime bulma güçlüğü,
-
Günlük yaşamı etkileyecek düzeyde unutkanlık,
-
Günlük işleri yerine getirmede güçlük (alışveriş, basit alet kullanma),
-
Kelime bulmada güçlük,
-
Tarihleri ve bilinen yolları unutma,
-
Basit konularda karar verme güçlüğü,
-
Hesap yapma ya da plan yapmada güçlük,
-
Eşyaları yanlış yerlere koyma,
-
Ruh hali ve davranış değişiklikleri,
-
Kişilik değişiklikleri,
-
Her zaman kolaylıkla yürüttüğü sorumluluklardan kaçınma.